Google стартира 3D социална мрежа!


Google стартира нова социална мрежа наречена Lively построена около концепцията всеки потребител да си създава аватар и лична виртуална стая която може да бъде вградена на всяка уеб страница ( както видео от youtube ) По този начин Google се стреми да създаде широко разпространена мрежа къдео всеки техен потребител ще има свой собствен аватар , като например – блог , профил в друга социална мрежа или обикновенна статична уеб страница .

Да започваме

Създаване на аватар

За да използвате Lively трябва да имате поща в Gmail и да свалите плъгин за вашият браузър . От там вече ще можете да създадете свои собстевн аватар .
Стартирайки от предварително зададен шаблон вие ще можете да промените всеки аспект на вашия аватар като например цвят на кожата , очи , цвят и прическа на косата , дрехи и аксесоари . След като свършите всичко това може да влизате във всяка стая която срещнете в интернет .

Живите стаи

Подобно на аватерите Lively предлага същата техника за създаване и на стаи – с шаблони. Следкато създадете своята стая вече може да я модифиирате – например 5 стаен апартамен или остров ( стаите могат и да не са точно стаи 🙂 ) Също така може да добавяте фонова музика която да се чува когато вие и вашите прители са в стаята , също така можете да сложите снимки от вашия албум в Picasa или видео от YouTube на един голям виртуален плазмен телевизор 🙂 картинката по долу показва виртуалния GooglePLex и видео на Sergey Brin Larry Page :

Видео в GooglePlex
Видео в GooglePlex

Когато създадете стаята ще ви бъде даден код който да поставите в своята уеб страница или в профила си в myspace, но ако искате можете да разпратите и собствения адрес на стаята  и така да каните директно приятелите си .

Потребителски действия

Когато сте в стая можете да предприемете няколко вида действия като писане на текст , изразяване на емоции ( радост , гняв , ръкопляскане  и т.н. ) , също можете да се движите из стаята и да мърдате мебелите наоколо ( но само ако собственика на стаята го е разрешил ). Някой от емотиконите са зададени така че когато напишете “hello” и аватара ви автоматично започва да ръкомаха. Ако влезете  в стая и там няма никой можете да оставите съобщение и някаква мебел на собственика на стаята.


Потенциал за монеизация

За сега Lively е безплатен продукт , но когато разглеждате списъка с шаблоните на полето за цена пише че са безплатни което може да означава че Google планира продажбата на шаблони и/или други екстри.

Като заключение мога да кажа, че това е още един страхотен продукт на Google  който бих използвал ежедневно независимо дали е платен или не  ( е всичко си има лимити ) . Също така ще продължавам да следя новините около Lively с голям интерес 🙂

4 Replies to “Google стартира 3D социална мрежа!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *